Monday, November 29, 2010

mari MEmasak!=DD

ari nie ak nk try something lain plak..actually ak just pandai masak yg bersamball jer..,ari nie ak nk try masak kari kepala ikan..so nie lah bhn2x yg diperlukan:
    
                            1 kg kepala ikan  
                            50 gm bawang merah  
                            30 gm halia (dikisar)  
                            30 gm bawang putih (dikisar)  
                            50 gm cili kering (dikisar)  
                            50 gm ketumbar  
                            40 gm serbuk jintan putih 30 gm serbuk kaskas  
                            10 gm serbuk lada putih  
                            40 gm serbuk kunyit  
                            1 liter santan kelapa  
                            20 gm garam  
                           10 biji kacang bendi  
                            6 biji terung 

ok!lepas semua bahan2x dh der..,so per lg..,                   jom memasak!!!!!
cara2x memasak plak:

                           
  1. Tumiskan bawang, halia dan cili kering. Masukkan pula rempah yang telah dicampurkan dengan sedikit air asam jawa. 
  2. Kacau sehingga terbit minyak. Selepas itu masukkan santan, kacau hingga sebati. 
  3. Masukkan pula terung dan bendi, tunggu hingga separuh masak. 
  4. Setelah hampir masak, masukkan pula garam dan serbuk perasa secukup rasa.

FINALLLY!!CMNIE LAH RUPEYER...,

              act..,yg niebukan lah masak.,just copy image from somewhere=))



SELAMAT MENCUBE!!=DD

1 comment: