1 kg kepala ikan
50 gm bawang merah
30 gm halia (dikisar)
30 gm bawang putih (dikisar)
50 gm cili kering (dikisar)
50 gm ketumbar
40 gm serbuk jintan putih 30 gm serbuk kaskas
10 gm serbuk lada putih
40 gm serbuk kunyit
1 liter santan kelapa
20 gm garam
10 biji kacang bendi
6 biji terung
ok!lepas semua bahan2x dh der..,so per lg.., jom memasak!!!!!
cara2x memasak plak:
- Tumiskan bawang, halia dan cili kering. Masukkan pula rempah yang telah dicampurkan dengan sedikit air asam jawa.
- Kacau sehingga terbit minyak. Selepas itu masukkan santan, kacau hingga sebati.
- Masukkan pula terung dan bendi, tunggu hingga separuh masak.
- Setelah hampir masak, masukkan pula garam dan serbuk perasa secukup rasa.
FINALLLY!!CMNIE LAH RUPEYER...,
act..,yg niebukan lah masak.,just copy image from somewhere=))
SELAMAT MENCUBE!!=DD
hoi..blog jadi tempat resepi k..???
ReplyDelete